Про святого Серапіона – милостивого до бідних

Господь каже: «Продавайте достатки свої та милостиню подавайте. Робіть калитки собі не старіючі, невичерпний скарб той у небі, куди не закрадається злодій, і міль де не точить ».( Лук. 12: 33). Як це так: продати достатки свої, роздати все жебракам, а з чим же, скажете, ми самі залишимося? На що самі жити будемо ? Адже це дуже важко, навіть неможливо.

Що на це можна відповісти? Відповімо, що це дійсно важко, але що не можливо, - то цього сказати ніяк не можна. Одного разу преподобний Серапіон прийшов до Олександрії зимою, де зустрів жебрака без одягу, що тремтів від холоду. Преподобний подумав: - Ось я багато пощу  та заповідей Христових дотримуюсь. Між тим, одяг на собі ношу в той час, як цей жебрак від холоднечі вмирає. Треба зодягнути його, а то буду засуджений як убивця. Із такими словами Серапіон зняв із себе останній свій плащ і віддав жебракові. 

-  Хто тебе роздягнув? - запитав один знайомий Серапіона . 
- Це воно мене оголило, вказуючи на Євангеліє, відповідав він. 

Потім Серапіон побачив чоловіка, якого за несплату боргу було ведено до в'язниці.
І знову пожалів преподобний незнайому людину, продав своє Євангеліє та за отримані гроші викупив боржника. 

Учень Серапіона побачивши його голим запитав:  
- А де ж твій одяг, отче?
- Я, відповідав святий, послав її туди, звідкіля мені мають надіслати ккращу одіж.
- А де Євангеліє твоє? – далі запитав учень .
- Воно само постійно говорило мені: продай свої скарби та врятуй бідних. Я ж зробив саме так, як воно мені радило,  щоб за це отримати нагороду від Господа мого .

Позбутися свого маєтку заради Господа, і створити милостиню, дійсно, важко, але, як бачимо, все-таки можливо! Знаємо, що чимало правдивих слуг Божих добре пам'ятали слова праведного Іова: «Я вийшов нагий із утроби матері своєї, і нагий повернусь туди, в землю! Господь дав, і Господь узяв... Нехай буде благословенне Господнє Ім'я!». (Іов.2:21)

І дійсно, віддавали Господу все, навіть самих себе. Так міцна віра і полум'яна любов до Бога робили в минулому і можуть робити тепер чудеса. Серапіон мав їх, і здобув найславнішу перемогу - перемогу над самим собою.

Ні голод, ні нагота і ніщо інше не могли відлучити його від любові Божої. І в його особі перед людьми постав великий захисник бідних і великий Боголюбець, земний Ангел і небесний чоловік. Ось до якої духовної досконалості можуть довести людину віра і любов, жертовність і самозречення. То ж будемо постійно мати перед своїми очима духовний образ цього великого мужа і, хоч скільки зможемо, по мірі сил наших, будемо наслідувати цю велику людину. Амінь.

(Слово про старця Серапіона.  Прол . 14 травня ) 14.05//27.05