Як повинен вести себе справжній монах

Багато написано та сказано про те, як повинні вести себе справжні монахи. Але скільки б не було цих повчань, стільки б ми їх не повторювали, вони завжди залишаються корисними та спасительними. Отже, як повинен вести себе справжній монах? Але не тільки монах, але й кожен християнин у миру. Бо немає двох духовних законів, але один закон – однаковий для ченців та мирян.

Немає двох Богів чи двох правдивих Церков – але один Бог та одна Церква для всіх. Немає раю для мирян, та раю для ченців. Тому, по можливості, усі миряни повинні своє життя порівнювати з чернечим, викорінюючи пристрасті та перемагаючи диявола у власних умовах. І все ще сказано для ченців душекорисного, таким є і для мирян, і для священнослужителів.

По-перше, говорить слово церковне, ченцеві потрібна залишити осуд і інші злі справи.Монаху слід каятися у своїх гріхах із частим сповіданням та сльозами. Чернець не повинен хизуватися виправленням свого життя та добрими справами, тобто не потрібно йому впиватися гордістю, яка є великим злом. Бо й сатана відпав від Божої слави через гордість. 

Також ченцеві потрібно уникати об'їдання та пияцтва, не ходити часто без потреби по мирських домівках, не вдаватися зайвому сну, бо це все великий сором ченцеві приносить. Належить йому слухатися свого наставника, духовному батьку відривати гріховні помисли, мати в серці страх Божий і завжди перед очима смерть. 


На кінець,  якщо ти дійсно монах, і все, що очима бачиш, а вухами чуєш тримай при собі та говори: - Навіщо мені судити брата мого, коли я сам гірше всіх? Ченцеві потрібно упокорити свій розум, приборкувати язик, возлюбити убоге життя, бути милостивим до всіх, мати терпіння, молитися про всяк час Богу, перемагати гнів.Врешті, монах повинен полюбити працю, повсякчасно перебувати в Слові Божому, мати до всіх послух і мовчання .

І закінчимо це слово зверненням преосвященного Феоліпта, митрополита Філадельфійського. 
"Хто намагається виконувати все, про вище написано було, і в молитовному раю перебуває, і невідступно знаходиться біля Господа, постійно пам’ятаючи про Нього, того звільняє Бог від сластолюбивих діянь, і від усіх чуттєвих бажань та пристрастей і  спонукань і від усіх гріховних мрій. Таких Творець чинить мертвими для пристрастей і гріха, і робить причетним до Свого Божественної життя. Бо як спляча людина схожа на мертву, так і той хто живе за духом, вмирає для плоті та мирського життя, а живе силою духу. Амінь . 

(Афонський патерик ч. 2-га , стор. 346). 13.05 // 26.05