Як пояснити основи віри простим людям?

Багато людей запитують, що робити для того, щоб спастися свою душу? Як відповідати на це питання? Очевидно, можна відповісти двома способами. Можна відповідати  багато на підставі Святого Писання, бо Сам Спаситель сказав: "Дослідіть но Писання, бо ви думаєте, що в них маєте вічне життя, вони ж свідчать про Мене!" (Ін. 5:39). Але можна відповісти коротко, бо не всі люди здатні у всій повноті сприйняти
сутність вчення, яке веде до спасіння.

Правду кажучи, не всі за рівнем освіти та виховання мають можливість розуміти Святе Писання. Ось приклад короткого та простого вчення про спасіння, взятий з Прологу, зі слова про душевну користь.Що відповіти тим, хто хоче дізнатись, що їм робити для спасіння?  

Поступай так:
• Милістю до жебраків купи собі помилування від Бога, 
• смиренністю здобудеш вічну славу, 
• чистотою та невинністю - вінець від Христа, 
• лагідністю - входження до раю, 
• молитвою до Ангелів - вічне життя. 
• Купи собі працею спокій, 
• молитовним чуванням спілкування з Богом, 
• постом і спрагою - насолоду вічними благами. 
• Май міркування духовне, здіймай розум твій до Бога,
• але опускай додолу, розмірковуючи про те, що рано чи пізно всі в землю повернемось. 
• Обери для себе читання книг Божественних, журись за свої гріхи, говори одну правду, уста частіше відкривай для молитви, руки відкрий для пожертви убогим, серце стримай від гніву, тіло збережи в чистоті, в їжі нехай буде стриманість, коліна схиляй на поклоніння Богу. 
• Якщо збережеш це, то й будеш сином світла, сином Царства Небесного, спадкоємцем вічні радості та громадянином небесного Єрусалима.


Це повчання просте так коротке, але водночас містить у собі багато, бо завжди зможе навчити навіть просту людину, що їй робити для спасіння. Подібні настанови пропонуйте і ви іншим, якщо випаде можливість завести бесіду про спасіння з духовними немовлятами. Простим людям, що не знають усієї сили Писання на перший раз буде досить і подібних повчань.

Що зможуть сприйняти, те й дайте їм. Коли розмовляєте з такими, перш за все не забувайте, що ви вже досягли певної духовної зрілості, а вони немовлята. Ви маєте від Бога, наприклад, п'ять талантів, а вони один. Ви сильні, а вони поки ще ні. Значить, належить ставитися до них, як до немовлят.

Тому уникайте в бесідах з ними замудрих філософій, а говоріть просто, ясно та зрозуміло. Так, безперечно, для простих людей ви принесете більшу користь, ніж недоступними їх простому розуму мудруваннями. Амінь.

(Слово про душевну користь). 10.05//23.05