Слово до крамарів та продавців

Є торговці чесні, які мають у серці страх Божий, і тому не обманюють своїх покупців, а торгують чесно та справедливо. А є торговці безчесні, люди наживи, які тільки й думають лише про одне: як би то когось обдурити. Саме таким на науку ми пропонуємо наступну розповідь.


В Олександрії Синайській, перед дверима одного будинку перехожі побачили старця, який продавав своє рукоділля. Один із них, який впізнав старця,  сказав своїм друзям: « - Я чув, що цей старець є чоловік Божий, і ніколи не торгується ні з ким, а продає свій товар за ту ціну, яку йому запропонують. Ходімо, дізнаємося, чи правда це?». 

Підійшовши до старця, друзі запитали його: 
-  Продаєш це ? 
Він відповідав: 
- Так,  продаю. 
-  А скільки просиш? – Десять монет - відповів старець . 
- Багато просиш! – сказали друзі. Ось, візьми чотири!
- Старець сказав: - Ну, що ж… Візьміть.
- Ні, багато й це! Візьмеш одну монету.
- Ну, що ж… Візьміть і за цю ціну. 

І ось вони, давши йому кілька монет, забрали все рукоділля, та й пішли від нього. А старець, взявши свій жезл, пішов у свою хатину. Недалеко відійшли учасники торгу, вернулся, наздогнали його та кажуть: 

- Старче, що ж ти накоїв?

- Так, а що ж я зробив? - запитав старець . 
- Та як же? Спочатку просив по десять монет, потім по чотири, а потім, коли ми запропонували тобі взяти за твоє рукоділля по одній, ти погодився й на це. Навіщо ти робиш так? 
- Та у мене вже такий звичай. Спочатку я призначаю свою ціну, а потім беру те, що вже дадуть. 
Перехожі просили у нього вибачення і впали до ніг його.


Так ось, вам і урок. Навіть старець – жебрак, і той, маючи в серці страх Божий, ділився з покупцями останнім шматком свого хліба. А ви, маючи часто значне багатство, буваєте готові вичавити з іншого покупця й останні соки. Чи добре це? Ні, безчесні торговці! Це недобре, а Слово Боже говорить, що це гидота перед Богом:

«Не буде в тебе в торбі твоїй подвійного каменя до ваги, великого й малого, не буде тобі в твоїм домі подвійної ефи, великої й малої. Гиря до ваги буде в тебе повна й справедлива, ефа буде в тебе повна й справедлива, щоб продовжилися дні твої на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі. Бо огида перед Господом, Богом твоїм, кожен, хто чинить таке, хто чинить несправедливість.» (Повт. 25:13-15).

Будьте ж надалі чесні в торгівлі та залиште всякий обман і неправду.Тоді й Господь явить вам Свою милість. Амінь .

(Слово з Лимонаря про ченця, що продавав клобуки)  28.04/11.05