Про те, що потрібно ходити в храм Божий

Багато християн ліниві до відвідування церкви Божої, а в багатьох храмах, навіть у святкові дні, дзвін лунає наче в якійсь пустелі. Та й церкви теж бувають порожіми. Через це для таких ледачих ми зважилися запропонувати наступне слово від святого Іоана Златоустого. Якщо нас не слухають, то нехай послухають хоча великого Вселенського Вчителя.


«Благаю вас, дорогі брати та сестри, що прийшли сюди: повчайте інших, тих хто поруч з вами, усіх ледачих, щоб ті приходили до церкви.Сьогодні ви скуштували нектар Церковного вчення, а вони залишись без нічого. Церква є притулком для всіх, і тому кожен нехай поспішає до неї.

Якщо ти праведний, то увійди сюди, щоб зберегти свою праведність. Якщо грішний, то поспішай сюди, щоб врятувати свою душу. Як може хтось направити свою душу до добра, якщо не чує вчення Церковного? Слово Боже названо світлом, і це світло багато дорожче фізичного, видимого світла, бо воно наші душі просвічує. 

Про те й пророк Ісая сказав : Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними! (Іс.9:2.Пор. Мф.4:16), Це «Світло» це правдиве вчення Євангельське. Тож кожен із нас, хто часто приходить до храму Божого, спонукайте до цього й інших, так щоб ніхто не казав: «я маю справи, тому не можу прийти». 

Згадайте тих людей, які покликані були на царську вечерю, але не пішли (Мф. 22:1-14. Лк. 14:16-24). Один сказав: «Я п'ять пар волів купив, інший поле, третій - я одружився». І за це на них цар розгнівався. А ви, ось, і однієї години не хочете Богу присвятити. І який вам тягар із церкви? Хіба це на роботу йти? Ось, якби хто став золото роздавати, або срібло, або пропонувати безкоштовно мед або пиво, то хіба б ви не поспішали туди? А в церкву, де я повсякденно Слово Боже роздаю, яке краще золота і дорожче каменів дорогоцінних, і яке солодше меду, ви ходите рідко! 


Тому я засуджую ваші лінощі й вас засуджую за те, що ви з нехтуванням ставитеся до церкви Божої, губите її духовне вчення, через яке ви навчилися б благочестя і врятували свої душі. Отже, браття та сестри, поспішаймо до храму Божого, щоб там насолодитися Словом Божим, яке краще золота і дорожче всякого каміння дорогоцінного. Тут під час Божественної літургії можна стати не тільки свідками але й учасниками Євангельських подій, можна оновитися благочестивими спогадами про життя нашого Спасителя. 

Тут, у храмі, ми славимо Господа разом із херувимами та серафимами. І тут, нарешті, ми вступаємо у найтісніше, найближче спілкування з Господом, через Причастя Святих Тіла та Крові Його. Амінь. 

(Слово святого Іоана Золотоустого про те, що личить залишити справи та йти до церкви християнам, коли настане час. Пролог. 24 квітня // 7 травня).