Про нагороду людині, яка врятує ближнього

Ви, звичайно ж, погодитеся зі мною, що велика нагорода чекає людину яка врятує свого ближнього від смерті тілесної. Але чи знаєте, що подвійна нагорода чекає того, хто врятує ближнього і від смерті сугубої, тобто, тілесної разом із духовною? Якщо не знаєте, то про це ми зараз і скажемо. В Олександрії Єгипетській, після смерті батьків, залишилася одна дівчина з великим багатством.

Одного разу, гуляючи в своєму саду, вона побачила чоловіка, який уже приготував собі петлю та намагався повіситись. - Що ти робиш? - У жаху запитала дівиця. Нещасний відповідав їй: "Залиш мене, бо я перебуваю у великій скорботі". Дівчина відповіла - " Назви мені її причину і я, скільки можу, то допоможу тобі".

Він відповідав: «- Я весь у боргах, і позикодавці не дають мені спокою, вимагаючи, щоб я сплатив свій борг. Ні, краще мені померти, ніж жити таким життям!». Відповіла йому дівчина: «Йди за мною, і що в мене є, візьми собі та віддай свій борг. Тільки благаю тебе: Не губи себе!». Він взяв у неї гроші, сплатив борги й став вільним. Але не те стало з дівицею. Збіднівши, та не маючи де взяти допомоги та моральної підтримки, вона впала в гріх.

Як минув рік, вона сильно захворіла, у хворобі змирилась, прийшла в себе та й сказала своїм сусідам: «Бога ради, потурбуйтесь про душу мою! Попросіть патріарха, щоб він охрестив мене та зробив християнкою". Але ніхто не зглянувся над нею і всі говорили: "Ця блудниця не варта нашої допомоги!». І ось, коли вона залишилася самотньою, тужила і молилася, Господь явив їй Своє милосердя. 

З'явився Ангел Господній в образі чоговіка, якого вона врятувала від смерті та сказав їй: «Що вболіваєш, пані моя?». «Хочу стати християнкою та прийняти Святе Хрещення, але ніхто не хоче доповісти про мене патріарху. Ангел сказав їй: «Чи ти дійсно цього бажаєш?» - Так, воістину, від усього серця бажаю, - відповідала дівиця. Ангел сказав їй: « - Ну, не сумуй! Я приведу до тебе деяких мужів, і вони донесуть тебе до церкви». При сих словах з'явилися ще два Ангела та донесли її до церкви. Там дівиця й побачила патріарха, і пресвітерів із дияконами, та була охрещена ними в ім'я Пресвятої Трійці. О, диво милосердя Божого! Адже цими мужами були Ангели Божі І вони все зробили, і це ними ж вона була принесена назад у будинок.


Коли справа роз'яснилося, й всі дізналися про диво ласки Божої, єпископ закликав дівицю і сказав їй: «- Не затаюй від мене нічого, й відверто скажи мені, яке добре діло ти сотворила перед Богом?» Вона ж відповідала так: «Яке ж, Владико, може бути добре діло від блудниці? Хіба тільки от що скажу: одного разу мене сподобив Господь врятувати людину від смерті, яку мучили позикодавці, і вона вже хотіла накласти на себе руки. Я ж віддала йому весь свій маєток, і ним він сплатив усі свої борги і таким чином був врятований». На подив усіх, промовивши ці слова, дівиця негайно померла. 

Тоді всі прославили Бога, а патріарх вигукнув: «Праведний єси, Господи, і справедливі уди Твої! Слава Тобі за все, творцю великих чудес!». Господь направду творить великі, несповідимі чудеса! Сонм Ангелів зібрав Він, щоб врятувати блудницю та зарахувати її до Свого обраного стада! І воістину, що не хоче Він смерті грішника! Справа колишньої блудниці великою була в очах Божих, бо вона зробила дві справи милосердя духовного. Так вона передусім втішила сумного боржника й обтерла його сльози, віддавши йому всі свої багатства на сплату боргів. А потім зробила й інше, і також велике діло милосердя, відмовивши грішника від гріха й врятувавши його від жахливого самогубства. 

Воістину, блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть! І воістину правду говорить св. апостол Яків: Браття мої, коли хто з-поміж вас заблудить від правди, і його хто наверне, хай знає, що той, хто грішника навернув від його блудної дороги, той душу його спасає від смерти та безліч гріхів покриває! (Як. 5, 19-20). Амінь. 

(Слово про дівицю, що зробила милість чоловіку, який хотів убити себе через борги). Пролог Квіт. 8