Слово про послух з Патерика

Чому це, брати та сестри, чеснота слухняності ставиться вище багатьох інших чеснот. Яка цьому причина? Один із старців говорив: «Той, хто в слухняності отримає більшу нагороду, ніж той, хто за власною волею спасається в пустелі». І додав, що другому старцю були показані місця, де по смерті спочивають святі.
Там, в одному славному місці, він побачив якогось чоловіка. Йому було відкрито, що він коли був живий, постійно хворів, але в хворобі не нарікав, а славив Бога.

У іншому місці він ще побачив людину. Про неї було сказано, що цей блаженствує тому, що за життя був надзвичайно гостинним та брав до себе в будинок подорожніх для відпочинку та служив їм. 

У третьому місці він побачив ще чоловіка, який розкошував за те, що все життя провів у пустелі, не бачачи обличчя людського.

Нарешті, в одному особливо славному місці, він побачив мужа святого, який за ступенем свого блаженства був вище всіх, і носив на шиї золоту гривню. 

За що це йому? - запитав старець, дивлячись на це дивне видіння. І той, хто блаженствував за терпіння в хворобах, відповів йому: «- За те цей був піднесений вище всіх, що інші творили добрі справи по своїй волі, а цей муж повністю підпорядкував свою волю волі Божій, і волі свого духовного батька. Все своє життя провів у слухняності. За це він і отримав велику славу, більше всіх. 


Ось чому чеснота послуху ставиться вище багатьох інших чеснот: бо вона з'єднана з саморозп’яттям. Всі інші люди, що були у раю, як ми чули, робили свої чесноти добровільно, а той, хто перебував у послуху, відрікся від своєї волі й цілком підпорядковував її волі Божій, і волі свого духовного батька. Таким чином, все життя його було наче на хресті. Отже, улюблені, міцно тримайтеся цієї чесноти, і в цьому ніколи не розкаєтесь. 

«Послух, вчать святі отці, батько всіх чеснот! Послух - усіх вірних спасіння. Послух – здобуття Царства Божого, небес відкриття, та людину від землі піднесення. Послух – співмешканець Ангелів. Послух - всіх святих пожива. Вони послухом насаджені, і ним вдосконалилися. Амінь.