Про правдивий плач грішника за гріхи

Один подвижник мав звичай читати келійне правило разом із іншим ченцем. Не раз під час читання його заливали сльози, через що він переривав молитву. Одного разу брат запитав його: - Скажи мені, що за думка переслідує тебе на правилі, що так гірко плачеш? Чернець відповідав: - Прости мене, брате! Я завжди під час молитви на правилі бачу перед собою
Небесного Суддю, а себе уявляю винним, тому стою не сміючи навіть уст своїх відкрити. Суддя наче говорить мені: - Навіщо ж грішив? А мені немає чого відповідати на своє виправдання, тому й плачу та перериваю читання. Але прости мене, що цим, напевне, роблю тобі незручність. То ж якщо хочеш, то будемо читати правило по окремо. Брат відповів йому: - Ні, отче. Якщо я не плачу то, принаймні, внутрішньо журюся за свої гріхи. Господь побачив його смирення, то послав і йому дар благодатних сліз (Пролог 29 травня). 

Яке було б щастя, коли б і нам Господь дарував ці благодатні сльози! Ось і святі, як бачите, усвідомлюють себе безмовними на суді та й плачуть. А ми, обтяжені провинами і погрузли в гріхах, направду, повинні плакати день і ніч. Бо й дійсно, як ми з'явимося на той світ з нашими гріхами? Яку відповідь ми дамо на суді за них перед Своїми десятками тисяч Ангелів і людей? Чим виправдаємося? На жаль, всяка правда наша, «як руб повержений», тобто, ганчірка нікуди не гідна, перед Богом, і всяка уста замкнені. Де у нас святість думок і чистота намірів? Де віра та любов християнські? Де плоди смирення, милосердя і правди? Де подвиги самовідданості? Де благі думки і почуття? Немає їх! 

Тож, усвідомлюючи свою багато гріховність, нам залишається тільки плакати й тужити, ридати та журитися про гріхи наші. Ми, грішники, тільки цими сльозами, цими скорботами й можемо знайти помилування в Бога. Серце скорботне та смиренно Бог не скине (Пс. 50:19) - говорить Давид. «Бо смуток для Бога чинить каяття на спасіння, а про нього не жалуємо, а смуток світський чинить смерть». (2 Кор. 7:10). До цих же сліз закликає нас і Сам Бог: « Верніться до Мене всім серцем своїм, і постом святим, і плачем та риданням! І деріть своє серце, а не свою одіж, і наверніться до Господа, вашого Бога, бо ласкавий Він та милосердний, довготерпеливий та многомилостивий, і жалкує за зло!». (Йоіль 2:12-13) 


Направду, щасливим є той, хто, за прикладом святих, плаче все життя про гріхи свої, хто ніколи не сумної одежі зі своєї душі, яка втратила невинність. Але буде корисним, якщо хоч і трохи часу проведемо з правдивим розчуленням серця, бо й цей малий час покаянних сліз буде вписано золотими літерами в Книгу Життя. Це ж і послужить нам для полегшення майбутньої долі нашої, у Вічності. Тож не будемо соромитися наших серцевих сліз, не будемо утримувати в душі покаянних зітхань, бо вони є ліками для наших гріховних ран. Амінь. 29.05