Про те, що добре доручати рідних покрову Пресвятої Богородиці

Деякі благочестиві християни вирушаючи в далеку дорогу, доручають своїх рідних під захист і покров Пресвятої Богородиці. Чи добре вони роблять? В Олександрії жив колись один христолюбець, благоговійний і милостивий, який приймав у себе подорожуючих і сам мив ноги в ченців.
Також, у нього була смиренна та богобоязлива дружина та дочка шести років.

Одного разу, коли він вирушав до Константинополя по торгових справах, дружина запитала його: - А кому, пане мій, ти доручаєш мене і дочку на час твоєї відсутності? -Владичиці нашій Богородиці - відповів благочестивий муж. Залишивши в будинку одного раба, він поїхав. У його відсутність диявол вселив цьому рабу злу думку вбити дружину та дочку, пограбувати маєток і з награбованим утекти. Взявши ножа, він пішов до кімнати, де дружина господаря сиділа за рукоділлям. Але, коли він уже підходив до дверей, раптово був вражений сліпотою, і не міг зрушити з місця. 

Довго промучившись шукаючи входу або виходу та не знайшовши їх, він почав кликати господиню свою. Пані, бачачи, що раб стоїть в дверях і не приходить до неї, не знаючи про його сліпоту каже: - Як і навіщо я буду йти до тебе, адже я твоя пані. Це ти повинен прийти до мене, а не я до тебе! Тоді раб всіляко став благати, щоб вона підійшла до нього. Пані не пішла. Тоді раб закричав: - Ну, пусти до мене хоча б свою дочку! Але пані не пустила навіть дочку. Тоді раб, побачивши, що зла справа йому не вдалася, в розпачі вдарив себе ножем і впав. Пані закричала. Зібралися судді та народ. Будучи ще живим, докладно розповів всім про невдалий замах на життя своєї господині та її дочки, і все прославили Бога. 


Такий випадок підтверджує думку про те, що добре роблять ті християни, які на час своєї відсутності доручають близьких покрову та заступництву Цариці Небесної. Пресвята Богородиця, яка Сама перенесла багато бід і скорбот у житті, з власного досвіду знає нужду допомозі для людини від Бога. Тому, Вона завжди готова допомагати всім, а особливо тим людям, які звертаються під її святий покров. 

І так само, Діва Марія опікується тими, хто доручений на збереження від близьких серцю. Будемо ж пам'ятати, що Цариця Небесна дійсно є для нас покровом, що ширший за небо! Будемо пам'ятати, що Вона завжди готова захищати нас від усіх видимих і невидимих ворогів, подати руку допомоги у важких обставинах нашого життя. Амінь.

(Слово з Лимоніса про поручення дружини Святій Богородиці. Прол. 25 травня)