Про могутній вплив Слова Божого на серце людини

Слово Боже може мати значний вплив на людське серце. Саме на це ми звернемо особливу увагу, пропонуючи вашій увазі нову цікаву так повчальну історію. Преподобний отець наш Микита, пам'ять якого св. Церква звершує 24 травня, народився і зростав у місті Переяславі Заліському. Замолоду він не відрізнявся благочестям.
Був він суворим та вразливим бунтарем, який завдав чимало прикростей людям, судив та грабував. І яким був сам, таких і мав друзів.

Якось, під час вечірнього богослужіння він увійшов до церкви. Там він почув такі слова Писання: «Умийтесь, очистьте себе! Відкиньте зло ваших учинків із-перед очей Моїх, перестаньте чинити лихе! Навчіться чинити добро, правосуддя жадайте, карайте грабіжника, дайте суд сироті, за вдову заступайтесь!..» (Іс.1:16-17) 

Ці слова справили таке враження на Микиту, що він прийшов в жах, і повернувшись додому, всю ніч провів без сну, роздумуючи про те, що чув. Ще вранці він був у такому стані довший час, потім, отямився, зітхнув від усього серця і сказав: - Горе мені, горе велике, бо багато я згрішив! З такими думками він покинув свій дім, прямуючи до одного з відомих йому монастирів. Там він упав у ноги ігумену кажучи: – Отче святий, спаси мою душу, яка гине від безлічі гріхів! Ігумен дав йому покуту, благословивши, щоб він три дні стояв біля монастирських воріт, та каявся перед тими, хто входив і виходив із храму. 

Бажаючи приборкати свою плоть, Микита якось навіть заліз абсолютно голим в болото, сів у очерет і став молитися Богу. Різні комахи та комарі величезною хмарою кружляли над ним, постійно кусаючи. Коли ж він повернувся до монастиря, то тіло його неможливо було розгледіти - так рясно текла з нього кров. Ігумен сказав йому: - Сину мій, що це ти зробив із собою? Микита нічого іншого не відповідав, тільки говорив ігумену: - Отче, спаси душу мою, що гине! 


Так він став присвячувати весь час молитві та посту, проводячи без сну дні та ночі. Згодом він влаштував собі поблизу церкви стовп і викопав вузьку стежку під церковну стіну, котрою приходив до церкви на молитву. За такі подвиги він отримав від Бога дар чудотворіння. І багато одержимих різними недугами, приходячи до нього, отримували зцілення за його молитвами. 

Бачимо, яку значну дію викликали в душі подвижника слова пророка Ісаї. Вони зробили з грішника - великого святого та чудотворця. І таку могутню дію на серця людські Слово Боже мало на інших і колись, і має тепер. Подивіться на безліч людей, що обливаються сльозами стоячи в храмі. Хто викликає у них ці сльози? Слово Боже! Подивіться на тих, хто кинув пити: скільки з них, що вже доходили до злиднів через свою пристрасть, звернувшись за допомогою до церкви і вислухавши повчання церковне, кидали цю злу звичку, назавжди робилися чесними людьми! А скільки ворогуючих між собою Слово Боже примирило! Скільки об’єднало людей, які здавалися вже назавжди непримиренними ворогами! Скількох відвело від гріха та навернуло до чеснот! Скільки Слово Боже знищило людських вад, скількох поставило на шлях істини! Всього й не перелічити! Тож, пам'ятаймо, що Ісус Христос завжди і нині, і Той Самий на віки. Спішіть до Нього і Він дасть вам воду живу, напившись якої ви не будете мати спраги вовік. Амінь. 

(Преставлення преподобного отця нашого Микити стовпника, Переяславського чудотворця. Прол. 24 травня)