Чому часто страждають не грішники, а праведні?

Напевне, ви й самі шукали відповіді на питання, чому в житті часто зустрічаємо випадки несправедливості. Зокрема,  чому нечестиві люди ніби й не відчувають жодних спокус із боку диявола, а благочестиві від нього постійно страждають? Чому це так? Один чернець звернувся до старця: - Отче святий, скажи мені чому багато людей перестають молитися та постити, об’їдаються,

оббирають один одного, роблять все хочуть. Але, при цьому, ніхто  не звертає на особливої уваги на те, що вони тяжко грішать. Їх допускають  до Святих Таїнств, і ставляться до них звичайно, наче все так і має бути? 

І чому навпаки – благочестиві християни виснажують себе і постом, і чуваннями, і молитвою, і сухоїдіннями, і позбавляють себе фізичних вигод, і плачуть, і ридають, і кажуть, що вони великі грішники і заслужили геєну вогненну?

Вислухавши це від учня, старець зітхаючи, відповів: 

- Добре ти сказав, що грішникам все ніби й нічого. Але ти повинен знати, що такі люди вже настільки глибоко впали, що навіть самі не усвідомлюють цього. І так, від своєї нерозкаяності,  вони й встати не можуть. То ж подумай, яка нужда дияволу боротися з ними, коли вони самі вже впали ниць перед ним і встати не можуть.Він з такими не бореться.  Натомість благочестиві хоча часто ведуть духовну боротьбу, часом можуть й упасти, але все одно встають та остаточно поборюють ворога свого спасіння.

Так ось, де шукати відповідь на таке важливе питання! Виявляється, диявол грішників не зачіпає тому, що вони й без спокус цілком знаходяться в його владі. В той же час благочестиві християни  часто страждають від того, що вони є ворогами диявола, та являють собою улюблене поле його діяльності. 


Це ж підтвердили одного разу злі сили (біси) преподобному Маркелові. Якось святий почув шум, наче з поля бою та воєнних дій у завжди тихій пустелі, та сильно здивувався, бо не знав, що це означає. У ту ж мить з’явився перед ним біс і закричав: - Що ти задумався? Тут дійсно битва ведеться. Але якщо не хочеш, щоб ми з тобою воювали, то лягай і спи, то не будемо на тебе нападати. З ледачими ми не воюємо, а маємо справу лише з тими хто постить і перебуває в молитвах. Лише з ними у нас боротьба. (Прол. берез. 20).

Знаючи це і постараємося  стати міцно проти спільного нашого ворога. 

«Візьміть щита віри, яким зможете погасити всі огненні стріли лукавого. Візьміть і шолома спасіння, і меча духовного, який є Слово Боже. Усякою молитвою й благанням кожного часу моліться духом, а для того пильнуйте з повною витривалістю та молитвою за всіх святих…» (Еф. 6:16-18). Амінь.

(Слово з Патерика. Прол. 22 травня)