Про те, як можна зберегти себе від гріхів

Треба нам пам’ятати, що для того, щоб зберегти себе від гріхів дуже корисно нам частіше думати про те, що ворог нашого спасіння постійно воює з нами, а ті, хто перемагають його тепер,  отримують від Бога за свою перемогу в майбутньому житті нагороду. Це можна підтвердити такою історією.


Один монах, на ім’я Мойсей, був сильно мучений був від бісів, які спокушали його вчинити плотський гріх. Коли ж він зрозумів, що далі відігнати від себе погані помисли сил немає, вирішивив покинути келію. Але перед цим чернець пішов до преподобного Ісидора, якому розповів про свою внутрішню боротьбу.  Старець став благати його, щоб він повернувся в свою келію, але Мойсей залишався непохитним . Тоді старець звів його на гору і сказав: - Дивись на захід.

Мойсей глянув і побачив безліч бісів, що спрямовувалися на брань проти нього. По цьому Ісидор знову каже:  - Тепер уважніше дивись на схід. Мойсей став дивитися на схід і побачив незліченну кількість людей, які сяяли небесною славою. І сказав авва Ісидор Мойсеєві : - Ці, яких ти бачиш на сході, посилаються нам на допомогу в боротьбі зі гріхом, вони святі. А ті , яких ти бачив на заході,  це ті, що борються з нами і є  ворогами нашого спасіння. Слова авви Ісидора так надихнули і підбадьорили Мойсея, що він прославив Бога, і з новими силами повернувся в свою келію далі спасати свою душу.


Які висновки можна зробити з історії, яку ми щойно пригадали?

По-перше, тепер, знаючи з історії ченця Мойсея, що диявол, як лев рикаючий, ходить, шукаючи нагоди поглинути нас, ми повинні бути завжди  уважні до себе, до своїх думок, намірів і справ. Не спати над собою, а зодягнувшись у зброю, про яку вказано в Слові Божому, виступити супроти ворогів нашого спасіння. 

По-друге, дізнавшись з бачення Мойсея про те, що праведники за перемогу над ворогом, увінчані небесною славою та посилаються Богом нам на допомогу в наших скорботах, ми можемо втішатися тим, що не є безпорадними, а на небі у нас є невидимі друзі й надійні молитвеники за нас перед Богом.

Будемо мати надію, що пропоновані нами роздуми про боротьбу з ворогом нашого спасіння, і про блаженство праведних будуть, якщо ми тільки станемо їх триматися, і корисними й рятівні. Амінь.

(Слово з Патерика. Прол. 20 травня ) 20.05//