Читання – засіб для боротьби з помислами та пристрастями

Слово Боже говорить, що «нахил людського серця лихий від віку його молодого». (Бут. 8: 21). І справді, ніщо так не переслідує нас упродовж життя, як гріховні помисли. Задумаєш собі якусь добру справу, а до неї обов’язково прилипне якась нечиста спокуса: навіть коли станеш на молитву, то й тут не позбавляєшся від спокус у думках.
Тільки заговорять про Бога, віру, спасіння, як тут же почнуть представлятися розуму нашому лукаві питання та думки, незгодні з вченням Церкви.

Взагалі, навіть важко сказати, скільки в житті ми передумали поганого, скільки в нас поселилося гріховного й нечистого. А між тим, ставитися байдуже до всього цього нечистого та гріховного не можна. Слово Боже говорить, що «Думки злого огида для Господа, але чисті для Нього приємні слова». (Притч.15:26), і що в Царство Боже не ввійде ніщо нечисте ( Апок. 21: 27). Це значить, що не лише вчинки, але й гріховні помисли не варто недооцінювати. За них теж Господь буде нас судити. А тому, з ними також ми повинні постійно боротися, всіма силами душі. А для успішної боротьби потрібно знати засоби, що могли б допомогти нам у цій боротьбі. Тож, які засоби нам відомі? 

Св. Єфрем говорить з цього приводу, ось що: 

«Друже мій, коли прийде до тебе лукавий помисел, вийми твій меч, яким є страх Божий, і ним відсічеш всю силу ворожу. Замість призову на войовничу боротьбу, май завжди перед собою Священне Писання. Як труба військова, що закликає на битву воїнів, так і святі книги, зосереджують розум наш, змушують думати про страх Божий. Наче військова труба, що лунає під час бою, навіть у недосвідченого воїна збуджує хоробрість. Так і Божественні книги збуджують в нас добрі думки так зміцнюють нас проти пристрастей. Так, друже мій, примушуй себе частіше читати такі книги, щоб привести до відповідного стану свої помисли, які розсіює ворог своєю підступністю. Встань із лінощів, возлюблений брате та збадьорися. 

Намагайся постійно читати Божественні книги, щоб вони тебе навчили як уникнути диявольських сітей і отримати вічне життя. Читання Божественних книг звільняє розум від поганих помислів і направляє думки до Бога. То ж не лінуйся звершувати своє спасіння. Серед іншого воно будується на читанні та молитві про те, щоб Бог просвітив розум і зберіг від злих думок. Як спраглий олень бажає прийти до водних джерел, так і ти спіши до читання Божественних книг, щоб силою вчення, що міститься в них, погасити й побороти силу тих пристрастей, що на тебе повстають. 


Божественні книги, й справді, для нас є шоломом спасіння й мечем духовним (Еф. 6: 17), здатним вразити і знищити все нечисте і гріховне. Послухайте з увагою, що навіть тільки про її одну Божественну книгу, Псалтир, говориться в її передмові: «Спів псалмів демонів проганяє, відганяє пітьму, грішній людині зміцнює розум, як вода очищує чи як вогонь загартовує, диявола соромить, тілесні похоті гасить, лють приборкує і гнів гасить, всякий гріх відганяє, уста очищує, усяке зло знищує …» 

І все це звершує лише одна Божественна книга! А що сказати про інші книги, серед яких на першому місці Євангеліє! Хіба Слово Господнє не страшне ворогу нашого спасіння? Хіба воно не має сили освятити та напоумити нас, очистити розум від помислів суєтних, а серце від похотей лукавих? Або скільки настанов, цінних для боротьби зі злими помислами, зауважено в Писанні отців Церкви. Скільки прикладів боротьби з цими помислами та перемоги над ними можна знайти в Житія Святих! Воістину, святі книги є надійною зброєю проти злих помислів. Бо, як бачили ми у святих отців, але й із власного досвіду переконуємось, що вони «демонів проганяють, похоті тілесні вгашають, всякий гріх женуть, уста очищають і всяке зло вбивають». Амінь. 

(Слово св. Єфрема, як належить із усякою старанністю читати святі книги) 18.05 // 31.05