Про те, що від грішників відходить Ангел-охоронець

Із Свого невимовного милосердя Господь дарував кожному з нас Ангела-охоронця. З волі Божої Ангели-охоронці перебувають з нами, вчать нас добру та відвертають від зла. Але звернемо увагу на питання: чи завжди вони перебувають з нами? Чи не віддаляються вони від нас? Що сказати на це? Ось, що про це каже давнє церковне повчання:

«До всякого віруючого приходить Ангел, якщо тільки ми самі своїми злими справами не відженемо його від себе. Як дим проганяє бджіл і голубів своїм смородом, так і Ангела–охоронця нашого віддаляють від нас смердючі гріхи. Як про це каже Слово Боже: «Він не дасть захитатись нозі твоїй, не здрімає твій Сторож». (Пс.121:3) 

З цього короткого повчання видно, що гріхи відганяють від нас Ангела-охоронця. Але чи це єдиний подібний доказ? Ні, життія святих відкривають нам багато цьому підтверджень. - Що ти стоїш тут і плачеш? - запитав одного разу преподобний Нифонт юнака, який стояв у дверях одного будинку і вмивася слізьми. - Я, відповідав юнак, - Ангел, посланий Господом на збереження людини, яка перебуває вже кілька днів у цьому грішному будинку. А стою тут тому, що не можу наблизитися до грішника. Плачу від того, що втрачаю надію привести його на шлях покаяння.


Ось ще одна історія. «Коли хтось через своє нечисте життя, говорив колись Ангел святому Пахомію, зробився мертвим для Бога та чеснот, той смердить в тисячу разів гірше мертвого тіла. Смердить, так що ми не можемо ні встояти біля такої людини, і навіть ближче підійти не пройти не можемо».

Ці кілька прикладів переконують у тому, що Ангели-охоронці залишають нас, коли ми проводимо гріховне життя. А знаючи це, будемо уникати гріхів як згубної пошесті. Таким чином, не будемо ображати та відганяти від себе наших невидимих друзів , захисників і покровителів. Будемо відплачувати їм любов'ю за любов, і любов цю висловимо перед ними наслідуванням їх чистоти і святості, повсякчасним зверненням до свого розуму і серця. Амінь.

 (Слово, як належить із страхом і благоговінням стояти в церкві ) 17.05 // 30.05