Про те, що справжній друг є безцінним скарбом

Мудрі люди кажуть, що справжній друг є безцінним скарбом. Чи правда це? Колись два ченці йшли на торг, щоб продати своє рукоділля. Дорогою вони розійшлися в різні сторони, і в цей час один із них упав у гріх.  Коли вони повернулися додому, в монастир, благочестивий монах сказав іншому: - Давай, брате, тепер підемо в свою келію. Той відповідав:
- Не піду, бо впав у смертний гріх.

Для того, щоб врятувати близького до розпачу товариша завжди чесний чернець пішов на хитрість. Він сказав занепалому:  - Знаєш, брате, без тебе я також  впав у той самий гріх. Але, що ж нам робити? Треба просити у Бога прощення! 

Почувши такі слова грішний брат отямився, жахнувся від того, що він вчинив, і увійшов у свою келію. Незабаром обидва ченці прийшли до старців і оголосили їм про свої гріхи : один про уявний, а інший про дійсний. Старці на обох поклали покуту. Стали обидва ченці молитися: один про себе, щоб Господь простив гріх, а інший за брата, який згрішив. Молитва обох була почута.  Одному старцю було відкрито, що за велику любов було прощено гріхи, як одного, так і іншого. Ось що значить покласти душу свою за брата своєму!

Хіба ж не правда, що справжній друг є незамінним скарбом? Але цього мало. Істинний, благочестивий друг, як показало оповідання, може бути й рятівником нашим від духовної смерті, і втіхою, і гарячим молитовником за нас. 


Що б було,  якби чернець після падіння зійшовся б з яким-небудь гріхолюбцем? Очевидно, замість допомоги, той міг би зіштовхнути його в безодню пекельну, яка вже перед відкрилася, і залишався один крок. Але, за Своїм милосердям, Господь послав йому Ангела-Охоронця в особі благочестивого ченця, і так був врятований обох.

Бережімо, улюблені, таких друзів, якщо тільки Господь пошле нам таких. Вони будуть супутниками нашими до небесної батьківщини. Будучи сповнені любові, вони поділяться нею з усіма, зігріваючи наші скам’янілі серця. Добрі друзі будуть стерегти вас від гріхів, і стануть наставниками благочестя. Амінь .

(Слово про любов, заради якої Бог прощає гріхи). 01.05//14.05