Про те, що смирення особливо нестерпне для бісів

Наше смирення особливо нестерпним є для бісів та сильно противне їм. Це покажемо вам наступними двома прикладами. Два рідні брати-монахи жили разом, живучи при цьому в досконалій любові. Диявол позаздрив цьому й захотів їх розлучити. І ось, коли молодший брат запалив свічку та поклав її на свічник, диявол погасив світильник та й кинув його його.
Старший брат думаючи, що це зробив молодший, сильно розгнівався за це нього та й з великим гнівом ударив його. На це молодший вклонився до землі й просив пробачення. «Брате, сказав він, почекай трохи, нехай я зараз запалю тобі свічку».

Біса, який це замислив, невидима сила Божа страшно мучила до ранку, поки він, звільнившись від мук, він розповів про все самому сатані! Усе це чув колишній язичницький жрець. Незабаром після цього він став ченцем, зробився на диво смиренним і постійно говорив усім: «Смиренність руйнує всю силу воражу, бо я сам чув слова бісівські». І монах, якщо змириться і поклониться до землі брату - то цим переможе всяку силу вражу. 

Інший приклад: Одного разу елліни привели до преподобного Агафона біснуватого чоловіка та просили його, щоб він зцілив нещасного . Старець сказав бісу: «Вийди з цього Божого творива!». Біс відповідав йому: «Вийду, тільки дозволь спитати тебе: хто тут праведник, а хто грішник?». Преподобний сказав: «Грішник тут я, а хто праведник - один Бог знає». Почувши ці слова біс гучним голосом закричав: «Ось за твоє смирення і виходжу з нього»" і зараз, дійсно, вийшов. (Прол. 11 верес.) 


Із цього видно, наскільки нестерпна для ворога нашого спасіння є чеснота смирення. То ж тримаймося її, браття та сестри, адже й Сам Господь переміг диявола смиренням, упокоривши Себе навіть до смерті, і то смерті хресної! (Фил.2:8) За це, сказано далі, Бог Його підніс і дарував Йому ім'я, вище всякого імени. Тобто, Господь отримав абсолютну перемогу над ворогом нашого спасіння. Тому, будьмо смиренні, і диявол утече від нас, бо ось щойно ми самі переконалися, що він не терпить смирення, а завжди буває ним переможеним, і смирення завжди далеко жене його геть від себе. Амінь. 

(Слово з Патерика про смирення, що всю силу диявола перемагає. Прол . Квіт. 17 )