Про те, що Царство Боже відчинене для простих людей

До вас, прості люди, буде сьогодні слово наше, і ось, що ми скажемо. Одного разу преподобний Самуїл сидячи з братією, раптом відчув себе особливому стані, після якого впав ниць. Через досить довгий час він устав і почав гірко плакати. Брати стали благати, щоб він сказав їм про причину свого плачу. Довго він не відповідав їм але, нарешті, сказав:
«Я, браття, взятий був на суд і бачив безліч знатного народу, який йшов в муку вічну, і безліч простих людей, які йшли просто в Царство Небесне».

І ось вам втішний урок від преподобного про те, що й нам є велика надія наслідувати обителі небесні. Але ви мені на це можете сказати « ми люди не вчені, нічого знаємо пр. Царство Боже, як же нам увійти туди?» Та дуже просто, братіє! Робіть так, як я скажу вам, і Царство Небесне собі Ви здобудите! 

Ось що я прочитав у одного святого отця: «Хочеш, каже він, успадковувати Царство Небесне? Люби Бога найбільше і завжди; май до Нього синівський страх, стережись поганих вчинків і відганяй від себе молитвою грішні помисли. Добрими справами не величайся, а завжди вважай себе рабом недбайливим. Постійного прославляй Бога. Роби добро не з марнославства, або догоджання, але таємно, заради слави Божої. Православною вірою себе відгороди від єресей, і будь вірним сином Православної Церкви, поступаючи за заповідями Святих Апостолів і святих отців. Так живучи отримаєте велику нагороду, вічне життя і блаженство у Отця, і Сина, і Святого Духа. (Прол. квіт. 14). 


Тепер скажіть: чи є тут що-небудь особливо важке? Нездійсненне? Зовсім нічого! Що тут сказано, те все можна висловити двома словами: живіть Богом і спасетеся. Господу не вчення від нас потрібне, ні премудрість, а наше серце. «Дай мені, сину мій, своє серце, і очі твої хай кохають дороги мої...» (Притч.23:26) Так от, віддайте серце ваше Господу, й тоді, при всій простоті вашій, спадкоємцями Царства Божого будете. Амінь. 

(Слово від Патерика про видіння отця Самуїла. Прол . Квіт. 14 )