Господь рятує від наклепу невинних і карає винних

Люди, які наважилися пірнути в глибину гріха, здійснюючи з особливою обережністю якусь злу справу, часто переконані, що в момент злочину їх ніхто не бачив, і тому вони можуть не турбуватись за якусь відповідальність. Але вони жорстоко помиляються. Від всевидящого та правосудного Господа вони нікуди не сховаються. Так чи інакше, Боже Правосуддя покличе їх:
винні будут покарані, а невинно постраждалих через них виправдає, а їхню невинність відкриє.

Одного разу преподобний Даниїл, проходячи повз одне місце побачив, що декілька людей схопили й тримають одного ченця. Старець підійшов до затриманого і запитав: «За що схопили тебе, і чому утримають?». Монах відповідав, що його звинувачують у вбивстві людини, а в цьому злочині він абсолютно не винен і нічого навіть про нього не знає. Тоді преподобний запитав: «А де ж убитий?» Йому показали. Тоді Даниїл підійшов до мерця й сказав усім присутнім поруч з покійником: «Господу помолимося!». 

Далі Преподобний простяг руки до неба, і в цю мить померлий одразу ожив – воскрес! Авва сказав: «Відповідай мені, хто тебе вбив?». Воскреслий чоловік піднявся та при всіх промовив. «Я прийшов до храму, де дав досить золота на збереження одному із кліриків, а він, схопивши, убив мене, приніс до монастиря та й кинув. Але благаю вас, візьміть у нього моє золото й віддайте його моїм уже осиротілим дітям!». Після цього преподобний сказав: «Тепер спи доти, поки Господь воскресить тебе в останній день». До цього й додавати нічого. 


Отже, грішники нерозкаяні, не кажіть: ніхто не бачив, що я зробив і тому за зроблене мною мені нічого не буде. Нехай ніхто не бачив злих ваших справ з людей, зате бачив їх Бог всевидючий і справедливий, і за все запитає з вас. Господь, говорить слово Боже про таких, що «На час гніву Свого Ти їх учиниш огненною піччю, Господь гнівом Своїм їх понищить, і огонь пожере їх».( Пс. 21:10 ) , «І в ті дні люди смерти шукатимуть, та не знайдуть її! Померти вони захотять, та втече від них смерть!...» (Об. 9:6 ). «І там буде плач і скрегіт зубів» ( Мф. 13:42). Амінь. 

(Слово з  Патерика про Данила Монаха, як він воскресив убиту людину. Прол . Квіт. 13 )