Про вічні муки грішників

Деякі кажуть , що вічних мук не буде, і що Господь погрожує ними лише для того , щоб вселити в серця грішників страх. Але чи так все це насправді ? Святий Златоуст каже: "Деякі гріхолюбці кажуть, що вічних мук не буде. Ті хто так думає – приймуть суд разом із єретиками. Про те, що вічні муки дійсно будуть,
показав Господь, караючи грішників ще й у цьому житті. Так за гріхи свої ми приймаємо покарання й нині: або нещасна для нас війна буває, або пожежа, голод, падіж худоби, або смерть відвідує наші сім'ї, або від хвороб ми страждаємо. Все це й нині приходить до нас за наші гріхи.


Крім зазначеного, буває й вогонь нас спалює, і вода потопляє, і грім і блискавка вражають. І це ще в цьому житті. А в майбутньому мука вічна грішників чекає. І віруйте, браття, що справді мука вічна чекає грішників. Запитай жидів і єретиків і, нарешті, самих бісів, і вони скажуть тобі одноголосно, що є суд і муки, і відплата кожному по справах його, і що грішників Бог карає , а праведників вінчає славою. У цьому запевни, утверди свою душу, й навчи її не вигадувати помилкових наук.

Адам до гріха не відчував мук і не чув про них. А ми тисячу раз чули про них, і все-таки, ось віри не маємо. Ми чули про братовбивцю - Каїна, про те, як загинув рід людський через нечисті гріхи, про загибель Содому і Гоморри. Але чули також, що Ной за свою праведність позбавлений був від потопу, а Лот від вогню. Значить, мали переконатися, що Бог справедливий і праведників зберігає, а безбожних карає. Та й тут, на землі, ви бачите, що лиходії не залишаються без покарання.

Про вічні муки грішників
Браття, віруйте істинно, що грішним належать муки, і нехай приклад содомлян нагадує вам це . Отже, браття, безсумнівно , що вічні муки для грішників будуть , а грішникам їх не уникнути. І ці муки будуть жахливі.

"Це буде , говорить один з учителів церковних, болісне відчуття порожнечі й страждання в серці, почуття нестерпної спраги без надії втамувати її, це буде гіркий спогад про минуле життя, ясне і безрадісне бачення своїх гріхів, які з'являться тоді перед свідомістю у всій своїй огидній наготі та неподобстві , жахливі та болісні докори сумління, одночасно, жаль про марно втрачений час й можливості, до придбання блаженної вічності. І, нарешті , тяжке почуття гніву Божого.

Це все , звичайно , й складе того «невсипущих черва», який , за словом Писання , буде точити тоді серця грішників ( Марк,9: 44-46), явить ту «скорботу і тісноту» , які , за словом Апостола , очікують тих, хто творить зло (Рим. 2 , 9 ) і будуть причиною того гіркого плачу і скреготу зубів , про які часто говориться в Євангелії (Мф. 22 , 13 ) , ( Богослов'я , Антонія , стор 269-270 ) . О, Господи , позбав нас вічних мук і вогню геєнського ; О, Господи, в покаянні прийми нас , дай нам помисел сповідання гріхів наших і всели в нас корінь благих, страх Твій у серця наші ! Амінь .

(Слово св. Іоана Златоуста про тих, котрі кажуть, що вічних мук не буде) // Пролог, 3/16 квітня